Redactie: Tijdelijk blind door mobieltje

Twee vrouwen werden tijdelijk blind aan één oog door het gebruik van hun smartphone in het donker, meldt New England Journal of Medicine. Het gaat in beide gevallen om ‘blindheid van voorbijgaande aard’, zonder blijvende gevolgen. De twee vrouwen raakten tijdelijk blind aan één oog nadat ze liggend in bed lang hadden gestaard naar het scherm van hun smartphone. Ze hielden een oog op het scherm van de telefoon, het zicht van het tweede oog werd geblokkeerd door het hoofdkussen.

Hierdoor moest een oog zich telkens aanpassen aan het donker en het andere oog aan het licht van het smartphoneschermpje. Bij het uitschakelen van de telefoon had het oog dat gefocust was op het scherm moeite om zich aan te passen aan het donker. Hierdoor ontstond er kortstondige blindheid. Dat duurde bij de vrouwen van 22 en 40 jaar oud, tot vijftien minuten lang.


Het fenomeen hield maandenlang aan. De vrouwen werden onderworpen aan MRI-scans en andere testen voor ze bij een oogarts terecht kwamen. De oogspecialist kon elke keer snel een diagnose stellen. ,,Ik vroeg hen wat ze precies deden toen de blindheid optrad”, aldus dokter Gordon Plant. Een van de vrouwen die haar twijfels had over de diagnose, begon bij te houden wanneer ze problemen kreeg met haar oog. Al snel werd het voor haar duidelijk dat er een verband was tussen het smartphonegebruik in het donker en de tijdelijke blindheid.
Dus opgepast met het gebruik van je cel in het donker.

**
FamilieNieuws.com publiceert familieberichten, relatieverhalen, nieuws en nog veel meer voor families in Suriname en Nederland. Wie is overleden, geboren, jarig of geslaagd? Beri, feestje, huwelijk? Hier vindt u alles.

Automatisch op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Blijf ons volgen op de verschillende social media.

Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.