Redactie: Nieuwe onderzoeksresultaten: Is HIV te genezen?

In Het UMC Utrecht is iets fantastisch ontdekt: Bij twee patiënten met hiv, het virus dat de dodelijke ziekte aids veroorzaakt, is na een stamceltransplantatie geen spoor van hiv meer in hun bloed te vinden, ook niet met de meest gevoelige apparatuur. Dat heeft het UMC Utrecht donderdag bekendgemaakt. De risicovolle transplantatie werd bij twee mannen uit Spanje en Duitsland uitgevoerd omdat ze ook kanker hebben.

Arts-viroloog Annemarie Wensing presenteerde de onderzoeksresultaten donderdag op een internationale aidsconferentie in Durban, Zuid-Afrika. Dat ook met heel gevoelig onderzoek geen hiv meer in het bloed van de patiënten is aangetroffen, noemt ze heel bijzonder. Tot nu toe is maar één mens in de wereld ooit van hiv genezen.


„Een speld in een hooiberg vinden is een hele klus, maar het is een nog veel grotere uitdaging om aan te tonen dat er géén speld in een hooiberg is”, zo omschrijft Wensing de situatie. „Wanneer weet je 100 procent zeker dat er geen hiv-virus meer in iemands lichaam zit? Alleen indien we stoppen met de hiv-medicijnen bij deze patiënten zullen we weten of ze genezen zijn.” De arts benadrukt dat de doorbraak niet betekent dat op grote schaal mensen van hiv afgeholpen kunnen worden. „Het geeft wel aan waar we onze onderzoeksstrategieën op kunnen gaan richten.” Met de gangbare behandeling – dagelijks één of meer pillen – is hiv tegenwoordig wel levenslang te onderdrukken.

**
FamilieNieuws.com publiceert familieberichten, relatieverhalen, nieuws en nog veel meer voor families in Suriname en Nederland. Wie is overleden, geboren, jarig of geslaagd? Beri, feestje, huwelijk? Hier vindt u alles.

Automatisch op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Blijf ons volgen op de verschillende social media.

Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.