Redactie: 10 jaar eis voor Kelton A. voor moord op Amier Candia

straf Suriname

Kelton A. (20) is op de rechtszitting van donderdag in de beklaagdenbank verschenen. Hij wordt ervan verdacht dat hij op 23 oktober van het vorig jaar Amier Candia om het leven heeft gebracht. Hij bracht het slachtoffer een steekverwonding in zijn borststreek toe. Dit voltrok zich aan de Grote Combéweg. Officier van justitie, Claudia Bruining, eiste een celstraf van tien jaar onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht tegen de verdachte. Ze achtte doodslag bewezen en voerde aan dat er geen sprake is van moord.

Bruining stelde dat de verdachte bezig was het slachtoffer te reanimeren toen de politie arriveerde. Uit de camerabeelden bleek dat de verdachte al buiten de bar was, maar voor de derde keer terugging naar het slachtoffer. Daarna stak hij het slachtoffer neer. Kelton A. verklaarde dat hij uit frustratie heeft gehandeld. Het slachtoffer terroriseerde hem al drie maanden lang en hij werd ook mishandeld en bedreigd door hem.

Op die bewuste dag bevond Kelton A. zich in een café aan de Grote Combéweg. Op een bepaald moment kwam Candia ook in het café. Omdat Kelton A. met andere mannen stond te praten, werd het latere slachtoffer jaloers. Hij liep naar Kelton toe. De mannen raakten in een woordenwisseling met elkaar, wat overging in een handgemeen. Candia had een mes bij zich. De verdachte wist hem dit afhandig te maken en stopte het mes achterin in zijn broeksband. Volgens de officier van justitie heeft een getuige verklaard dat het mes niet van het slachtoffer was, maar van de verdachte. Ze merkte op dat de verdachte niet uit noodweer gehandeld heeft, omdat het gevaar al geweken was voor hem. De poort was al dicht en er was dus geen gevaar meer.

Uit het psychiatrische rapport blijkt dat het feit de verdachte volledig aangerekend mag worden. Kelton A. verklaarde toen bij de politie dat hij een relatie van negen maanden had met Candia en dat zij al twee maanden uit elkaar waren. Vanaf het begin van die relatie werd hij door Candia mishandeld. Kelton A. schakelde de politie in, die niet kwam. Candia deed vervelende uitlatingen naar de verdachte, die volhield dat het niet zijn bedoeling was om de man te doden. Hij probeerde het slachtoffer nog te reanimeren en gilde om een ambulance. Toen de politie op de plaats aankwam, was het slachtoffer al overleden. Op 6 oktober zal advocaat Anastacia San A Jong pleiten in deze zaak.

**
FamilieNieuws.com publiceert familieberichten, relatieverhalen, nieuws en nog veel meer voor families in Suriname en Nederland. Wie is overleden, geboren, jarig of geslaagd? Beri, feestje, huwelijk? Hier vindt u alles.

Automatisch op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Blijf ons volgen op de verschillende social media.

Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.