Redactie: Kwart Surinaamse kinderen te dik

Een op de vier kinderen in Suriname is te zwaar door een ongezonde leefstijl. Dit blijk uit de voorlopige onderzoeksresultaten van Soroptimist International club Paramaribo. De club is een serviceorganisatie van vakvrouwen, die zich jaren heeft beziggehouden met onderzoek naar de risicofactoren van diabetes type 2 bij kinderen. Het proefproject is in 2013 in Paramaribo uitgevoerd. Jerry Toelsie van de Medische Faculteit heeft de voorlopige cijfers woensdagavond gepresenteerd aan partners en belanghebbende groepen.

De motor achter het project, Rika Morpurgo, zegt dat de voorlopige resultaten zullen worden verstrekt aan de ministeries van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en Volksgezondheid, met de bedoeling die te gebruiken bij het ontwikkelen van beleid. Er zijn tot nu toe 3.229 scholieren onderzocht, van wie 51 procent meisjes. Zevenenvijftig procent van de onderzochte kinderen heeft een normaal gewicht, zestien procent heeft overgewicht en negen procent extreem overgewicht, ook bekend als obesitas.

Een verrassend resultaat is dat van de kinderen met normaal gewicht of overgewicht achttien procent aan ondergewicht lijdt. De meeste ‘zware’ kinderen zijn Javaans. Ongeveer 6 procent van de onderzochte kinderen heeft te hoge bloedsuikerwaarden die gerelateerd zijn aan het overgewicht. De resultaten bleken, aan de hand van de vragen die gesteld werden door de aanwezigen, toch verrassend te zijn overgekomen. Enkele personen lieten duidelijk van hun grote bezorgdheid merken.

(Voorbeeld foto Google)

Het onderzoek wordt in oktober voortgezet, wanneer de leerlingen van lagere scholen in Para zullen worden onderzocht. Het is al uitgevoerd in Nickerie, Coronie, Saramacca en Commewijne. Tijdens de screening wordt de body mass index van de kinderen gemeten. Hierdoor kan gelijk worden vastgesteld of een kind te licht is, normaal weegt of te zwaar is. Kinderen die een afwijkende waarde vertonen worden direct, met toestemming van de ouders, verwezen naar een huisarts.

**
FamilieNieuws.com publiceert familieberichten, relatieverhalen, nieuws en nog veel meer voor families in Suriname en Nederland. Wie is overleden, geboren, jarig of geslaagd? Beri, feestje, huwelijk? Hier vindt u alles.

Automatisch op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Blijf ons volgen op de verschillende social media.

Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.